zondag 7 augustus 2016

Bevolkingskrimp



melkquota

Over een vreemd demografisch probleem lees ik. Over niet al te lang gaat de bevolking van China krimpen (China's Future, David Shambaugh, 2016). Wie moeten dan voor de steeds grotere groep ouderen zorgen? Wie zorgt voor inkomen om de groeiende gezondheidszorg betaalbaar te houden? Een beetje krimp in China heeft zelfs op wereldschaal invloed.

Het probleem snap ik niet helemaal. Het lijkt mij eerder een gunstige ontwikkeling. Als India ook zo ver zou komen... In Noordwest-Europa waren het arbeidsmigranten die vanaf de jaren vijftig hier kwamen werken. De rechten van de import arbeiders en hun integratie in de samenleving zouden een probleem kunnen worden.

Dit bedenk ik me op de pont van Buitenhuizen naar Assendelft. Ik stap weer op mijn fiets en trap over een dijk met nauwelijks bloemen, langs velden zonder bloemen. Eergisteren las ik een artikel over Groene Woestijnen in Leeuwarden, waar alleen het raaigras groeit. Geen bloemen betekent geen insecten en geen vogels die ze eten. Ik let er op en zie een enkel veld vol klaver, sommige velden met schermbloemige aan de randen, maar het groene gras verdrukt de gekleurde bloemen. De boer heeft zo meer opbrengst en dat moet wel want de melkprijs is te laag. Toch was hij voor de introductie van de melkquota nog lager (grafiek op basis gegevens EU in xls) en toen stonden er wel meer bloemetjes en koeien in de wei. Soms zou je wensen dat je niet las. Nu zag ik opeens woestijnen, waar ik eerder mooi groen zag.
Camperduin heeft nu al drie strandpaviljoens, waar er tot twee jaar geleden maar één was: Minkema/Struin. Naast het huisje van de strandwacht hangen 57 op het strand gevonden stuks schoeisel. Ooit deed ik er zelf twee jaar over om er honderd te vinden langs de Hondsbossche, waarlangs nu duinen en strand liggen. Dit nieuwe stukje Nederland is drukker en nog mooier geworden.


De foto's gemaakt op vrijdag 5 en zaterdag 6 augustus kan je aanklikken voor een grotere versie ervan.




6 opmerkingen:

Jan de Stripman zei

Woestijnen inderdaad. In de polder tussen ons dorp en de Eem kom je vrijwel geen vogel tegen. Het is zorgelijk...

martin zei

Anderzijds helpt het loslaten van het melkquotem natuurlijk ook niet als het gaat om duurzamer landbouw. Het zal lagere prijzen, grotere bedrijven en ratioanlisering van de productie gaan betekenen. Nog meer raaigras, nog minder paarde- en boterbloemen in de wei en in de berm (want die zaaien zich maar uit in het veld). Kan je met zijn allen gaan mekkeren over bijen en insectenpaleizen ophangen, uiteindelijk gaat de zaak alleen maar bergafwaarts als men op grote schaal lak heeft aan de irritante en mooie zoemers.

Anoniem zei

en de kleine burgerman maar een tegel uit zijn terras verwijderen om er een vlinderstruik in te zetten.

Wat heb je toch een prachtige foto's gemaakt, zoals ik dat meestal vind. Dat is echt genieten, zo'n mooi oog je daar voor hebt.

martin zei

Toch is het gek dat ik in de krant lees dat de melkprijs zo is gedaald en als ik dan een grafiekje maak op basis van gevens van het Europese statistische bureau per maand (de laatste maanden LTO informatie) ik zie dat dit helemaal niet zo is. Die bloemetjes mogen blijven. Je moet informatie gebruiken om je kennis op te baseren, niet de media hoorde ik gisterenavond op TV. Maar het kost zoveel tijd.

En die foto's. Zo draag ik herinneringen mee.

Anoniem zei

Er wordt zelfs gefluisterd dat die hele kustophoging alleen het belang van de horeca en andere commercie dient en dus niks bescherming tegen stijgende zeespiegel.

martin zei

Het was een openlijk argument bij de keuze tussen dijkverhoging en de nu gekozen optie van kustverhoging (door kunstmatige duinen) en uitbreiding bij de keuze voor de laatste optie. Nadelig was het stuivende zand voor de ramenlappers in Petten. Voordeel meer toerisme en dat laatste is nu al gelukt, zonder dat het te druk is. Ik mopper eens een keertje niet.