zaterdag 16 april 2016

Boekenweekgeschenkjes
worteling

Bij gelezen. De Kraai (2011) van Kader Abdollah en Duel van Joost Zwagerman (2010). Twee boekjes met maatschappelijke relevantie. Beide in een paar uur uit te lezen. Even weg uit het alledaagse.

Hoe komt een linkse Iraanse communist die op een paard met zijn geweer door Koerdistan trok en hierover schreef voor de partijkrant uiteindelijk terecht in een koffiewinkel aan de Lauliergracht nr. 37. Hij is, samen met alle andere winkeliers met een wat exotischer achtergrond, een van hen die een nieuwe Nederlandse werkelijkheid maken. Makkelijk was het niet om daar te komen. Hij bleef zoeken, doorgaan en nam de tijd om de juiste keuzes te maken. Zo werd Foad schrijver, annex koffiehandelaar, op het bekendste adres uit de Nederlandse literatuur.

Hoe komt er een scheur in een schilderij van Mark Rothko en wat is er mis met de kunst die als fetisj wordt opgehangen in tempels van de kunst en verkocht voor bedragen die uitstijgen boven het begrijpelijke? Kunst is losgezongen van de maatschappij. Het gaat bij het vernielde doek om een vierkante meter met een waarde van 28-32 miljoen euro. Te kopiëren voor een luttel bedrag en dan zien pakweg vijftig mensen op het oog dat het niet om het origineel gaat en als het achter glas hangt niemand meer. Ondanks die absurde werkelijkheid blijven drie kleuren op een doek overweldigend voor jong en oud, crimineel en zwakzinnige.

Overdag fietste ik weg van alles. Regen aan het begin. 's Avonds ging ik op bezoek bij een vriend en vriendin in een dorp bij de kust. Lekker eten. Door het donker weer naar huis. De geur van hyacinten in de lucht. Regen aan het eind.

Uitblazen

put rammelt
apothekers rommelen
deur gesloopt
zwemmers dringen
fiets door rood
auto's scheuren
boom gekapt

mensen prefereren kermis
boven kloostercel
schreef Joost Zwagerman
mismoedig

klein leed
weegt zwaar
voor wie
het voelt

een goede blaas
drijft zorg luchtig weg
in een bel
om bij de zon
te verdwijnen

leert een kind daarom
uit een stokje met rondje
gedoopt in zeepsop
geelgroenblauwviolet
op een bol te blazen?

dat er niet altijd
een bel wegzweeft
dat sop sop blijftDe foto's kan je aanklikken voor een grotere versie ervan.Geen opmerkingen: