zaterdag 10 oktober 2015

VerbazingLiefde


“Al ware het, dat ik met de tongen der mensen en der engelen sprak, maar had de liefde niet, ik ware schallend koper of een rinkelende cimbaal.” (1 Kor. 13 vers 1) De woorden popten op in mijn atheïstische hoofd, omdat in een gesprek mijn verbazing besproken werd over woorden die ik in 1987 bij een collega activist aan de muur zag:

“At the risk of seeming ridiculous, let me say that the true revolutionary is guided by great feelings of love.” (Socialism and man in Cuba, Che Guevara , 1965)

De volgende zin in het artikel - waaraan het citaat was ontleend - maakt het citaat nog sterker: “It is impossible to think of a genuine revolutionary lacking this quality.” Volgens Guevara is liefde essentieel. Destijds was ik net als activist begonnen en liefde vond ik niet stroken met strijdbaarheid. Dat was een onbezonnen mening van me, weet ik nu.

Deze week verbaas ik me weer. Nigerian Army ‘kills over 100’ Boko Haram militants, loses 7 soldiers stond in verschillende krantenkoppen. Dat is 107 mannen dood. Het is niet dat ik sympathie heb voor de methode van Boko Haram of voor het woeste optreden van het Nigeriaanse leger, maar ik vraag me wel af hoe en waarom zijn deze mensen zo geworden en waarom gestorven. Een vraag die voorkomt uit de liefde voor de mens.

Klokkenspel

Achter duinen en dijken droom ik
van rivieren die traag een land maakten
waar gelukzoekers het soms vinden
en heldere stemmen klinken.
Een gebied waar onheilsprofeten
en brengers van narigheid verstommen
door razende vrolijk tikkertje spelende golven
en draaikolkende rivieren.


Bij de inzetfoto: Klokkenspel van voormalig stadhuis nu Purmerends Museum.

De foto's kan je aanklikken voor een grotere versie ervan.Lera Auerbach is voor mij een nieuwe componiste. Er bestaat echter nog veel meer werk van haar.

5 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Wat een prachtige paddenstoelen.
En je gedachten, dat vraag ik me ook vaak af, maar aan de andere kant, mensen willen ten koste van alles overleven en liefst ook nog een heel goed leven hebben.

martin zei

Deze mensen worden er niet rijk van, zowel de soldaten als de Boko Haram militanten niet. Bovendien zijn deze 107 nu dood. Ze deden het omdat ...

Anoniem zei

Och liefde.
Een woord is makkelijk uitgesproken, maar de ware betekenis kan ik ook niet vinden in Kronthe 13 http://bijbelingewonetaal.nl/lees-ervaar/polls/item/1-korintiers-13-3/
Omdat liefde een gevoel is, iets anders dan compassie of vriendschap.
Denk ik tenminste. Ik ben er nog niet achter wat het is.
"Heb uw naaste lief gelijk uzelf" dat is ook moeilijk te rijmen in de wereld, mensen die een ander ledematen afhakken, verkrachten, moorden, hoeveel zullen die van zichzelf houden?

Maar ik vind je foto's zo mooi, je blik op de natuur is krachtig en ik zie er ook geen doorsnee foto in, want van paddestoelen zijn er zoveel, toch springen die van jou er uit, foto's om langer naar te kijken.
Net zo moeilijk uit te leggen als wat liefde is.

martin zei

Ja wat is liefde? Daar schrijven filosofen al millenia verhandelingen over. Later werd hun koor versterkt met theologen en psychologen. Een gevoel, denk ik ook. Komt compassie niet voort uit liefde en dan vervolgens daarnaar handelen zonder eigenbelang voorop te stllen, zonder al dan niet (stilzwijgende/uitgesproken) afspraken te maken zoals bij vriendschap. Mijn oprisping bij de krantenkop is geen compassie/medeleven. Dat zou ik niet kunnen. Maar goed. Ik denk dat mijn afkeer van het begrip destijds misschien ook wel te maken had met een afkeer van gebeuzel. Ik hoop niet te beuzelen.

Die ene vind ik erg mooi. Groeit tussen de helm op verder kaal duinzand.

Anoniem zei

Overigens heb ik vandaag nog even door je blog geneuzeld, dat is iets anders gebeuzeld. En bij een van de foto's hier blijven steken, die grote wielen met gele blokken. Die is erg mooi om naar te kijken, en te blijven kijken. Ik heb niets aan de muur hangen omdat ik zelden iets zie wat ik langer dan een kwartier zou willen zien. Maar dit is een foto die ik er wel langer zou willen hangen, in groter formaat uiteraard.