zaterdag 14 december 2013

Mopperen
Ruzie

“Als je zo blijft mopperen, dan wordt het een sombere dag,” zeg ik tegen mezelf als ik op mijn fiets stap. De grijze wolken en de mist roepen geen zonnig humeur op.

Ik mijmer nog een beetje door over mopperen op slechte ontwikkelingen. Heeft dat zin? Ik meen even dat dit alleen zo is als je er ook wat voor in de plaats wilt stellen. Alsof mopperen niet ook het simpelweg afreageren is.

Mijn leven lang schrijf ik al mopperstukjes: mopperen op wapenhandel, mopperen op militair ingrijpen en oorlogen. Geen zin als er niet gelijk ook een passende oplossing bij zit? Natuurlijk wel. Maar het helpt als je schrijfsel een breed of het juiste bereik heeft en een hint naar een oplossing kan helemaal geen kwaad. (Een rapport eindigt niet voor niets met conclusies en aanbevelingen.)

Als je weerstand vermijdt, kom je het verst,” bedenk ik met wind achter (mijn favoriete windrichting). Weer klinkt het mooi. Conflicten kan je vermijden. Moeilijke ontwikkelingen kan je uit de weg gaan. Grotendeels doe ik dat ook wel, maar soms ontkom je niet aan een lekkere ruzie of conflict.

"Hoewel als je de kaarten gesloten houdt dan win je vaak het spel," zo gooi ik mijn laatste aforisme van de dag er uit, maar ik ben een flapuit met een overdreven gevoel voor eerlijkheid. Dus dat gaat niet werken.

Je kan de foto's aanklikken voor een grotere versie. Bovendien krijg je soms informatie als je er met de muis op gaat staan.Geen opmerkingen: