zaterdag 20 april 2013

Scheveningen; de kaarten van mijn oma 5

Datering: 25 maart 1917
Mijn oma van moederskant liet een map met ansichtkaarten na die ze tijdens haar leven kreeg. De eerste kaarten stammen uit 1917, toen ze nog een klein meisje was. Opmerkelijk veel kaarten komen uit de bad- en vissersplaatsen. De kaarten van Scheveningen gaan over de highlights -- in een enkel geval zelfs letterlijk -- de vuurtoren, het Kuhrhouse en de pier. De kaarten kwamen van haar broer die gelegerd was in Den Haag.

Ze zijn verstuurd tussen 1917 en 1920. De kaarten bevatten allemaal een soortgelijke tekst: "Met mij gaat het goed en ik hoop dat u mijn kaart in goede Gezondheid moogt ontvangen. Uw broer Wim Verheij, Batt Jagers, Oranje Kazerne, Den Haag."


28 oktober 2011
Op het moment dat ik de kaart krijg, dat was in augustus 2009, ken ik de vuurtoren niet. Ik moet er een paar keer vlak langs zijn gefietst. Hij staat midden tussen de huizen op een duin bij het strand; een prachtige plek. Vroeger stond hij losser van de huizen zie ik op een oude ansichtkaart.

“De vuurtoren aan Zeekant 12 is gebouwd in 1875 naar plannen van Q. Harder als een twaalfzijdige gietijzeren toren met neogotische detaillering en inwendig ijzeren spiltrappen en tussenvloeren. De gietijzeren onderdelen werden geleverd door de firma Nering Bögel. De roodbruin geschilderde schacht wordt bekroond door een glazen lichtkoepel (1921) met koperen koepelbekleding (circa 1958). Bij de toren staan enkele wit gepleisterde laat-19de-eeuwse dienstwoningen (Zeekant 7-11).” Deze tekst komt uit Monumenten in Nederland. Zuid-Holland.

Kon. Wilhelmina wandelhoofd met Kuhrhaus
Datering: 17 februari 1917
Een volgende kaart beeldt het Kuhrhause af. Het pompeuze badhotel staat er nog steeds. Het heet nu Steigenberger Kuhrhause Hotel. Mijn oma van vaders kant, oma Schouten, vierde er een paar keer haar verjaardag met een koudbuffet. Ik herinner me vooral de uitgebreide verzameling deserts. Vooraf ging het wildere deel van de familie even de zee in. Ook mijn oma-van-de-kaarten was er een keer bij en ging lekker zitten zonnen.


Datering: 4 mei 1917
Met alleen: "H.G. Mina," als tekst.
Datering: 25 mei 1920
Het derde onderwerp is de pier. Hij staat er nog steeds bouwvallig, maar zelfs uitgebreider dan hij er tijdens de Eerste Wereldoorlog bijstond. Hier komt een ander familielid om de hoek kijken. Op het stand van Scheveningen is een foto van mijn biologische oma van moederskant genomen. Ze stierf in 1951 aan multiples sclerose (MS) na een lang ziekbed. Mijn moeder was toen twaalf.
Mijn oma-van-de-kaarten was toen een 'tante' die in huis kwam en waarmee mijn opa zou trouwen. Tante Co moest als mw. Vrijland het huis gaan bestieren en werd - ik heb niet anders geweten - mijn oma tot ze op negenennegentig jarige leeftijd strief.

Maartje Vrijland-van der Pijl (links) met vriendin




5 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik doe mijn best het te begrijpen maar of ik ben te moe of je hebt het snel opgeschreven. In begrijpen ben ik nooit goed, als je wilt leg het me uit...
quote:
-Op het stand van Scheveningen is een foto van biologische moeder van moederskant genomen. Ze stierf in 1951 aan multiples sclerose (MS) na een lang ziekbed. Mijn moeder was toen twaalf. Wat ik hier mijn oma noem, was toen een tante die in huis kwam en waarmee mijn opa zou trouwen. Tante Co moest als Mw. Vrijland het huis gaan bestieren ... -
Einde quote.

Is die prachtige foto van de twee vriendinnen op het strand nu je biologische moeder of tante Co?

martin zei

Volgens mij is het nu duidelijk. De vrouw op de foto is mijn biologische oma. Het was inderdaad te snel geschreven. Nou ja snel, het was een heel gedoe om die plaatjes weer bijelkaar te verzamelen.

Anoniem zei

Ik snap het :-). Wat een mooi verhaal!

Unknown zei

Maartje Vrijland-van der Pijl is een zus van mijn moeder Johanna en dus een tante van mij. Ik heb haar als jongen van 7 nog op haar ziekbed gezien vlak voor haar overlijden en dat ze verzorgd werd door haar oudste dochter. Heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. Fijn om deze foto van haar te zien.
Veel van de familie van der Pijl weet ik niet. Haar beide broers Korstiaan en Jacob zijn in februari 1940 omgekomen op zee toen de tanker Den Haag waarop zij voeren getorpedeerd werd door een U-boot.
Haar zussen Stijntje en Cornelia kan ik mij ook nog goed herinneren, evenals haar moeder Kornelia van der Pijl-Lagendijk, mijn oma dus en uw overgrootmoeder. Indien u meer informatie heeft over de familie houd ik me aanbevolen. Ook wil ik de informatie die ik heb graag met u delen als u door interesse in heeft.
M.v.g. Jac van der Windt

martin zei

Dank voor dit bericht. haar oudste dochter heb ik dit berichtje doorgemaild en met mijn moeder zal ik het er nog over hebben. Voor mij is het ver weg. Het verhaal dat ze op zee zijn omgekomen, had ik wel eens gehoord, maar ik weet niet zo gedetailleerd (dacht dat het vissers waren).