woensdag 30 november 2011

Vreugde
kijken

“De vreugde van het kijken is,” las ik onder een foto op het internet, "een groot genoegen om altijd mee te dragen," Daar kan ik me wel wat bij voorstellen. Dat plezier wordt dan ook nog eens versterkt door het precies kijken dat nodig is om te kunnen fotografgeren. Als kers op de taart kan je door de foto's beelden ook gemakkelijker weer ophalen. Met gedachten daaraan fiets ik naar de pont in Buitenhuizen. Als ik een jonge meeuw dood naast de weg zie liggen, mengen die gedachten zich met donkerder beelden.

Goed kijken is lang niet altijd een plezier. Dat is zo tijdens het fietsen, maar zeker in het algemeen zo. Het wringen van twee ideeën, het lelijke niet willen negeren en het mooie wel willen zien, vult een tijdje mijn hoofd. De uitweg die ik vind is een paralel met het aforisme 'het goede behouden, het slechte bestrijden.' Het één kan naast het ander bestaan. Voor de in de spreuk bepleitte aanpak is het zelfs een must om voor beide de ogen open te houden. Zo fiets ik weer verder.

Je kan de foto's in dit blog aanklikken voor een grotere versie.
16 opmerkingen:

de Stripman zei

Mooie foto's, Martin ! En diepe gedachten. Een dode meeuw hoort er ook een beetje bij. Helaas halen veel jonge vogels het niet. Aan de andere kant maar goed ook, want dan zouden er wel erg veel vogels komen...

(Ik zit net naar Yes te luisteren, dankzij jou, dan is de Klok van Arnemuiden' wel een groot contrast...;o))

martin zei

Jan dat is een lied uit mijn zeemansleven. Luid brallend met veel bier achter de kiezen gezongen. 'Waar de vreugde soms wordt vermengt met droefenis,' vandaar.

martin zei

Ja in een straal van 20km rond schiphol zitten er toch al veel te veel vogels. Daarom leggen ze waarschijnlijk ook een weg aan door een natuurverbindingszone.

de Stripman zei

@martin - Zie je wel: Als we maar ons best doen gaan we Bleker nog eens begrijpen en waarderen...;o)

Het grootste probleem voor de vaderlandse natuur is wel dat de vaderlanders zoveel natuur inpikken. Dat zou best wat minder mogen...

martin zei

Dat er ook door de mens gevlogen moet worden is kennelijk onvermijdelijk. Ik vloog onlangs ook naar Londen. Het was even een discussie hier in huis of we niet beter de trein konden nemen.

Dat grote vogels en vliegtuigmotoren elkaar slecht verdragen daar kan ik inkomen, maar als vliegen betekent geen grote vogels in een straal van 20 km rond schiphol (trek dat rondje maar) dan mogen ze van mij vandaag allemaal nog uit de lucht vallen (zonder slachtoffers dat dan weer wel) en nooit meer opstijgen.

de Stripman zei

@martin - Als we nou eens voorzichtig beginnen met de accijnzen op vliegtuigbrandstof op het zelfde peil te brengen als die op autobenzine. Dan neemt het vliegen vermoedelijk ook af en krijgen we nog wat extra geld binnen, dat weer gebruikt kan worden voor natuurbescherming !

Het is maar een idee...;o)

martin zei

Jan ik ben nog steeds van mening dat de lasten eerlijk verdeeld moeten worden. Als we iedereen nu eens 160.000 vlieg km bij geboorte geven. Niet meer niet minder. Wil je meer dan moet je dat kopen op een vliegkilometerveiling: 20% opbrengst naar staats veilighuis en 80% naar verkoper. De vliegkilometermarkt bepaalt de prijs. Volgens mij los je zo een handvol problemen op en doet het ook nog eens op een eerlijke manier.

de Stripman zei

@martin - Dat klinkt wel aanlokkelijk ! Dan zou ik goede zaken doen...;o)

martin zei

Voor een beetje vlieger is het niet eens zoveel. Vier keer Indonesië en je voorraad is op. Ik zou zeker op de helft zitten, waarschijnlijk meer.

de Stripman zei

Ik heb nog zeker 10.000 km in de aanbieding...!

de Stripman zei

Herstel: Dat moet 100.000 zijn !

martin zei

Wat wil je er voor hebben?

de Stripman zei

Ach, ik wil je niet op kosten jagen. Wat dacht je van een euro per kilometer...?

martin zei

't Lijkt me niet te gek, maar je moet wel een andere afnemer zoeken. Ik heb er vanwege dit systeem weer een argument bij om te pleiten voor slow reizen met de bij voorkeur de trein.

de Stripman zei

Minder reizen is misschien ook een idee ? Of minder ver...

martin zei

Maar hoe regel je dat? Dit is een half grappig idee, om dat te doen. Reizen is ook leuk en ver is ook niet verkeerd. Ik heb veel geleerd van de Koreanen, Indonesiërs en Filipino's. Maar je moet ergens een grens trekken. Soms wordt er ook te gemakkelijk gereisd.