vrijdag 3 juli 2015

Brug open


Strandduizendguldenkruid


Het is niet zo ver naar zee. Fietsen sneller dan de trein. De brug open voor wel zeven bootjes met masten. Wachten aan het begin van Spaarndam. Racen over de smalle dijk. Zwemmers op de bruggen. Oppassen. Ik denk dat ik verloren heb. Als ik aankom bij Santpoort Noord ben ik toch eerder. De OV-fiets is al uit de kluis als de trein arriveert. Op de terugtocht is de wind gedraaid van west, naar noord en steeds meer naar oost. Weer tegen dus. Maar de terugweg gaat nog sneller. Ik ben ruim de eerste.

Gezien Strandduizendguldenkruid, zeemist in juli, gezwommen in zee, een buizerd boven de Grote Braak, bloeiende zeewolfsmelk, groot tam wild zat verscholen tussen de bossen. Plezierig zo samen naar het strand. Op de WC-kalender staat 'met een kikker die in een put woont kan je niet over de grote zee praten' (井蛙不可以語於海者, Zhuang Zi). Zo is het. Dit was plezierig.

Drift

Er liep zo'n driftig hondje over het erf
bij de boerderij van Jan van den Berg
Vlug voorbij dat harige keffertje;
het mormel blafte des te harder.

Muziek gaf mijn leven kleur.
Cassetterecorder mee naar school
voor in de kleine kantine.

Rockende zelf opgenomen klanken
die als golven verdwenen, wel weg,
maar opnieuw konden beginnen
na een druk op REW en Play

Jan drukte pesterig op Rec en Play.
De nummers zouden verdwijnen.

Hoorde het meteen
Pakte een stoel
Hief hem boven het hoofd

drift als ontspoorde passie
agressie tegen onrecht

Stormde als ielig ventje
– verblind door woede -
op hem af.
Werd gestopt
door sterkere klasgenoten.

Jan kon terug naar zijn hondje.

Moest er gisteren opeens weer aan denken. Die drift heb ik lang beheerst en in een andere richting gestuwd. Even lukte dat niet meer en kwam hij soms opeens naar boven zonder dat ik hem kon temperen.Dat is ook al weer verleden.


De foto's kan je aanklikken voor een grotere versie ervan.6 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Mooi, alles.

martin zei

bedankt. vond ik ook.

Anoniem zei

BAh, agressie van wie?
Jan wekte die agressie op. Ik vind het nooit eerlijk als iemand je tergt en je dan in opstand komt jij de dader blijkt te zijn.

martin zei

Toch maakt die blinde woede als reactie wel aan het schrikken. Ik besefte achteraf - ik moet een jaar of veertien geweest zijn - dat ik hem dood had kunnen slaan. Het woordje proportioneel kende ik toen nog niet, maar daarvan was geen sprake. Ik werd vaak gepest omdat ik klein en zwak was met flaporen bovendien en dodelijk verlegen. Soms sloeg ik van me af. Vervolgens leerde ik de truc om aan te pappen met de grote sterke jongens om me heen. Dat werkte goed. Blinde woede is teveel opstand.

Blewbird zei

Mooi, alles, zoals Antoinette zegt. En Patti neemt (ook) in mijn leven een bijzondere plaats in. 'up there is just a sea of possibilities'.

Groet!

martin zei

Vandaag ben ik jarig en weet je wat ik kreeg? Een kaartje voor een concert van Patti Smith in Paradiso. Geweldig.