vrijdag 2 januari 2015

OudeJaar

Op de bovenste plank van mijn boekenkast staan boeken die ik niet meer lees en toch wil bewaren. Een hele verzameling linkse denkers. Deze week pakte ik de biografie van Rosa Luxemburg door Henriette Roland-Holst (je weet wel van De zachte krachten zullen overwinnen en socialiste: SDAP, CPH en Vonk/Vlam), omdat ik over de Eerste Wereldoorlog schreef. Een kwart eeuw geleden las ik het en vond het overdreven sentimenteel en geschreven in gezwollen taal. Nu spreekt juist de emotionele schrijfwijze me aan. Ze schrijft:
"Gelooft de aktieve, wilskrachtige mensch niet steeds aan de doeleinden, waarvoor hij zijn persoonlijkheid inzet en waar hij zijn aktiviteit op richt? Geloof in haar werk en geloof in het proletariaat: zij zijn de sleutels tot het begrijpen van wat anders haast onbegrijpelijik is: de onvermoeibare kracht, waarmee Rosa Luxemburg, ondanks haar tere gestel, jaren en jaren achtereen het afmattende werk van agitatie en propaganda heeft volgehouden. Zulk een kracht ontspringt allee uit een sterk geloof."*
Inzet ken ik wel. Mijn gestel heeft me echter te grazen genomen en bij de socialisten verloor ik daarbij bijna mijn geloof in dat socialisme. Partijloos en met een te klein doel ga ik door het leven. Altijd op zoek naar energie. Geloof dat het anders moet is er nog steeds. Dat merkte ik tijdens het lezen van die paar bladzijden in het boek van Tante Jet over Rote Rosa. Overtuigingskracht kan een eeuw trotseren. Mooie gedachte om het nieuwe jaar in te gaan.

* Rosa Luxemberug, haar leven en werken, door Heniette Roland-Holst van der Schalk (Rotterdam: W.L. & Brusse's Uitgeversmaatschappij N.V., 1935)

oude jaar't kan me niks meer schelen
wat je van me denkt
of ik het goed doe
of verkeerd dat
weet ik toch zelf wel

vaak begrijp ik achteraf pas
dat ik een verkeerde indruk
achterliet. Eentje waar ik niet
voor sta.

tweeënvijftig ben ik al
vrijwel niemand is het waard
uitleggen wat je bedoelt
weet ik nu pas

doe wat je doet
en dat een beetje goed
doortobben is dat niet
… ik bedoel: niet goed

martin


De foto's kan je aanklikken voor een grotere versie ervan. Ze zijn gemaakt op de gok met een camera zonder zoeker en waarvan het display het niet meer doet. Alles op automatisch en klikken maar. De bovenste maakte ik eerder.
Geen opmerkingen: