zaterdag 30 maart 2013

Haast

ANWB-paddestoelen hebben een groot voordeel. Ze kunnen niet makkelijk verdraaid worden door verveelde pummels, zoals iets verop in Sint Isidorushoeve met de richtingaanwijzer gebeurde. Gelukkig had ik het snel door.


Weinig foto's vandaag. Onderweg zag ik wel een mooie van een jongen die een klein paasvuur aan het opbouwen was, maar ik maakte hem niet. Haast. Ik vertrok later richting Ede vanuit Enschede, omdat het prettig was met mijn oude schoonvader te praten over kinderen, verval en werk. “Ik moet nu echt gaan, anders ben ik te laat bij mijn moeder” zei ik. “Nog één anekdote,” antwoordde hij.

“Ik zat naast de Commissaris van de Koningin van Overijssel aan tafel bij een overleg toen zijn telefoon ging. Het was de politie commandant die belde over een actie bij Urenco. Terwijl hij aan het overleggen was over de aanpak vertelde ik mijn buurman, een burgemeester, dat mijn dochters meededen aan die actie. “Mijn dochter ook,” zei die. Een vreemde situatie.”

Het was ondertussen gestopt met sneeuwen. Geen foto's want ik moest doortrappen door oud-boerenland tussen Enschede en Ruurlo. Even afgestapt in het prachtige stadje Zutphen. Vervolgens via de Veluwe Zoom de wouden van Nederland door, waar het enorm stil was.

Ruim een uur later dan beloofd kwam ik bij mijn moeder aan. Mijn zus en ik kregen een zondagse maaltijd (rollade, aardappels, stoofpeertjes, spruiten, appelmoes en aardappels met jus). We praten wat na en ik slikte heel wat in, maar zei toch net te veel.

De tocht van mijn schoonvader naar moeder is er een om vaker te doen, maar met warmer weer, rustiger en met meer foto's.

vrijdag 22 maart 2013

Zweepslagen op de Maldiven




Facebook verdooft niet altijd de geest. Vanmorgen las ik over een actie van AVAAZ om met een miljoen mensen een petitie te tekenen om de president van de Maldiven te dwingen een wet af te schaffen die seks voor het huwelijk verbied en overtreding daarvan bestraft met zweepslagen in het openbaar. Die straf is onderdeel van de sharia wetgeving.


Als hij de wet niet afschaft dan zal AVAAZ in reisbladen een smeercampagne beginnen tot hij toegeeft. Het berichtje dat ik lees op de Facebook pagina van Nicolette Besemer zit in mijn hoofd als ik over de Veluwe fiets. Ik weet niet goed wat ik er van moet vinden.

De Maldiven zijn een groep atollen midden in de Indische Oceaan waar nog geen vierhonderdduizend mensen wonen.De Maldiven zitten qua inkomen per inwoner op plaats +/- 90 van de wereldranglijst. Voor een afgelegen archipel niet slecht, maar gezien de kleine bevolking en de vele toeristen een koud kunstje. Dat inkomen wordt bovendien steeds eerlijker verdeeld. Rijken gaan minder verdienen en armen verhoudings gewijs meer.

Terug naar mijn twijfel over de actie van AVAAZ. Amnesty heeft een onderzoeker op de Maldiven en heeft ook ook een petitie online.  Abbas Faiz, de AI-onderzoeker verwoord wat hij denkt dat nodig is. De president heeft de zweepslagen drie weken geleden afgekeurd, maar is in overleg met het ministerie van Islamitsche zaken dat hem niet wil volgen. Er is dus tegelijk ruimte en alsook druk nodig. Mogelijk ook AVAAZ-druk.

Wat vinden organsaties op de Maldiven zelf? M.n. vrouwenorganisaties. Die zijn er als je daar even aan had getwijfeld: “We do plan to continue arranging holidays to the Maldives, not least as staying away simply loses us our voice – it is better to stay engaged and continue to express our concerns. Concerns that will hopefully assist in producing a better local law for the protection of women.”

Wat me stoorde weet ik nu wel. Op de site van AVAAZ krijg ik weinig informatie. Je gaat een miljoen mensen onder een petitie krijgen, daarmee zamel je geld in en dan ga je van buiten, zonder veel kennis van de omstandigheden, een email bombardement organiseren en een smeercampagne tegen de toeristen business.

Het zal wel werken om zo een klein landje om te krijgen, maar mij lijkt een aanpak die vrouwenorganisaties ter plekke steunt te verkiezen. Bovendien heeft iedereen last van deze werkwijze. Het hele land draait op die inkomsten. Het gaat me dus vooral om de wijze waarop. Die vind ik verkeerd. Het doel dat er op gericht is dergelijke wetten en geselingen uit te bannen is prima. Dat staat buiten kijf.

vrijdag 15 maart 2013

Mint Wit




& Grijs

Soms maak je wel eens een barre tocht. Een enkele keer is een tocht Bar en Boos. Zo'n dag was het vandaag. Vooral doordat ik – een stukje lopend! – uitgleed over het basalt van de waddendijk en mijn rug met een klap op het zwarte steen sloeg.

Net uit 't Twiske zag ik het al, een zware grijze lucht. Net voor Oosthuizen viel de eerste sneeuw. Het zou de komende vier uur niet meer ophouden. In Den Oever at ik bij de vissershaven een schol. Even zat ik droog.

Bar en Boos hoeft niet lelijk te zijn. Het mintgroen van de boederijen straalde door sneeuw en langs grijze lucht. De traditionele Westfriese kleuren zijn op het randje van smaak en wansmaak. Juist daarom kan ik er steeds opnieuw van genieten.

West-Friesland was een uur voor mijn scholletje. Het echte grijs kwam erna. Het aller aller mooiste grijs dat ik ken. Het grijs van de drooggevallen Wadenzee. Op die gladde vlakte bewogen plevieren, ganzen, bergeenden en kluten. Die vogels en vooral de laatste brengen kleur in het overweldigende grijs.



Je kan de foto's aanklikken voor een grotere versie.










maandag 11 maart 2013

Liebster Award: elf feiten en elf vragen



Dit blog is geboren uit een spel dat begint met een prijs, de zogenaamde Liebster Award. De prijs bestaat al meer dan twee jaar. In die tijd zijn de regels van het spel regelmatig aangepast.

Huidige regels: 

1. Bedank en link terug naar de persoon die je heeft genomineerd;
2. Beantwoord 11 vragen, die de persoon die je nomineerde, heeft gesteld;
3. Geef 11 feiten over jezelf;
4. Nomineer 11 van je favoriete blogs met minder dan 200 volgers;
5. Stel die bloggers 11 vragen.

Ik heb de prijs niet gekregen, maar genomen, omdat de winnaar voor me, blogger Blew, daar toestemming voor gaf.  Hij heeft vrij veel regels aangepast. Zijn aanpassingen neem ik over.

List 11 facts about yourself:

1. Geboren in Vlaardingen als oudste van drie kinderen.
2. Opgegroeid in Maassluis en Dinteloord.
3. Precies een halve eeuw oud.
4. Vader van twee kinderen
5. Gevolgde opleidingen: twee maal vmbo (lagere landbouwschool en GTS opleiding consumptieve technieken kok/kelner). Later avondschool (atheneum, niet afgemaakt) en heel veel praktijkles door collega's die me naar de wereld leerden kijken, mijn schrijven verbeterden en analyses leerden maken.
6. Daardoor heb ik mee kunnen werken aan handvol boeken over wapenhandel en internationale veiligheid. (Zie Broekstukken voor een overzicht)
7. Activist, journalist, links, betrokken en eigenwijs
8. Vijf jaar geleden door ziekte uit de voortrazende routine van werk en presteren gevallen. De greep op zaken om me heen daardoor verloren. Nog steeds aan het zoeken naar een minder snel rijdende wagen om weer mee verder te gaan door dit leven.
9. Sinds die tijd blog ik, zwem ik weer, fiets ik lange einden, weet meer van de natuur en denk anders over mens en maatschappij. Ik vind dit een verrijking.
10. Actief in de buurt waar ik woon (krant, clubje hier en actie daar) en schrijf nog steeds over oorlog en vrede (vooral als vrijwilliger) soms en gelukkig weer steeds vaker tegen een honorarium. 
11. Verlang daarnaast naar het politiek actieve leven van vroeger en mis wat niet meer kan.

Vragen van voorgangers voor mij en mijn antwoorden daarop:

Er ging iets mis. Ik dacht dat mijn vooranger geen vragen had en dus verzamelde ik ze zelf bij zijn elf voorgangers. De vragen die hij stelde heb ik alsnog, kort, beantwoord (zie onder aan dit blog).

1. Als je de leeftijd zou hebben van een middelbare scholier welke studie zou je dan kiezen? (Svara)
Het liefst zou ik verschillende vakken combineren. Politieke economie en fotografie bijvoorbeeld. De structuren rond de mens wil ik begrijpen, maar dingen maken die iets laten zien dat hout snijdt, ontroert, schokt, mooi is of dat verbaast, verrijken je leven. Die twee kanten vind ik beide belangrijk. (Dat zit ook in het gedicht Stalen vormen)

2. Als je terug in de tijd zou kunnen reizen, naar welke periode zou je dan willen gaan? (dichtgezicht)
Uit nieuwsgierigheid zou dat Java in de 16e eeuw kunnen zijn, of Griekenland in de tijd van Plato, Ghana in de tijd voor de komst van Portugezen en Nederlanders. Ik zou willen kunnen spieken bij Inca's of Azteken of mee op de ontdekkingsreizen door Afrika of Noord- en Zuidpool. De mensen van zo'n veertigduizend jaar geleden observeren, lijkt me geweldig. Maar dat is romantiek. Mijn realiteitszin brengt me er toch toe dat ik het allerliefst geboren zou willen worden in de tweede helft van de jaren veertig van de vorige eeuw (na WO II); maar vijftien jaar eerder dus. De opbouw meemaken als kind, de ruimte voor ontplooiing als tiener en vroeg twintiger, het is een mooie start. Politiek betrokken zou ik dan zijn in de jaren zeventig als vrouwen en werknemers ruimte op gaan eisen en links zich sterk gaat manifesteren en internationale solidariteit steeds meer vorm krijgt. Weten dat je een grote kans op een baan zou hebben, is ook een voordeel van babyboomer zijn.

3. Wat is je sterrenbeeld? (Boeklover)
Dit is een vraag die me nu echt geen ene sikkepit kan boeien en ik geef er daarom geen antwoord op.

4. Wat zou je nog een keer willen doen? (Soraya vindt)
De lagere school, maar dan met mijn kennis van nu. Ik had geen idee wat men van me wenste en waarom. De kampen waar ik heen ging van het LCGJ, omdat die aan mijn vorming veel  hebben bijgedragen. Het duiken in de Caraïbische Zee. Ik zou graag helemaal opnieuw beginnen.

5. Welke kleur shirt draag je? (eenlettermeergraag)
Ook niet echt een vraag die mij bezighoudt. Maar mijn T-shirts zijn vrijwel altijd paars. Die koopt mijn partner. Ik vind het een prettige kleur.

6. Do you want to live in a foreign country? (wat lees ik nu?)
Ja. Als ik er wat te doen heb zeker. Bij voorkeur in het Zuiden (Azië, Afrika, Zuid-Amerika) of hoge Noorden (weg van de wereld die zo'n 400 jaar dominant is geweest) zou mijn voorkeur hebben. Moet dan wel de taal leren.

7. What inspires you as an person and who you are? (PinkGraphics)
Denken over democratie, eerlijke verdeling van macht, kennis en rijkdom. Ik kijk dan graag naar mensen die dingen doen die ik ook zou willen kunnen.

8. Favourite season and why? (Dreams beyond the world)
Het is altijd de zomer geweest. Liefst niet te heet, maar wel warm genoeg om buiten te leven. Maar ik heb geen voorkeur meer. De bomen zijn in blad heel mooi, maar ook als de bladeren kleuren, de takken kaal afsteken tegen de lucht of vol met pril groen zitten. Een lange periode van sneeuw en ijs vind ik wel vervelend, zeker als het glad is.

9. What is your favorite item of all time (clothes/make-up/whatever) (Love is a songthat never ends)
Met andere woorden wat wil je echt niet kwijt? Dat wordt een lastige keuze tussen een camera en een fiets. Mijn camera is een middle of the road pocket-ding en voor mijn werk heb ik een betere gekocht. Vorig jaar kocht ik ook een fiets met versnellingen, een tweedehands Koga Miyata. Daarmee werd mijn andere fiets een stadsfiets. Die andere heb ik gekregen bij de geboorte van mijn tweede kind van een bevriende fietsenmaker. Het is een Fongers uit 1948. Ik heb er verschillende keren over geblogd (en deze was de eerste). Die fiets is voor mij meer waard dan alle andere items.

10. A really childish one, what was your favourite subject at school? (fuckhighclass)
Of de vraag kinderlijk is of niet doet er niet toe. Het leukste vak vond ik keukentheorie, daar leerde je over materialen (potten en pannen), fonds en sauzen, snijwijzen en manieren om eten te garen en nog veel meer. Menuleer was een goede tweede. De samenstelling van een menu staat centraal bij het smakelijk eten en het is bovendien mooi puzzelwerk. De les die me het meest heeft gevormd is veeteelt. Dat was voor een groot deel theorie, maar ook praktijk, zoals bij een boer schapenhoeven bijsnijden, koeien scheren, varkens castreren e.d. Niet dat ik alles leuk vond, maar het bracht me wel in een andere wereld.

11. You can only wear one outfit for the rest of your life. Describe what it'd be? (No cheating by saying you'd wear loads and loads of layers so you can keep changing things up!!) sylvia hay
Opvallen wil ik niet, comfort wel, daarom: stevige schoenen, kousen, spijkerbroek, T-shirt, trui, warme eenvoudige jas en muts. Voor de zomer toch graag een korte broek, sandalen, regenjack en een pet (tegen de zon).

Vreemde tocht

Via de voorgangers ben ik terecht gekomen in een wereld die ver staat van de mijne. Van levenskunst, naar dichten, vandaar naar boeken en lifestyle en eindigend bij fashion in de wereld van jonge vrouwen; het draait om kleding, merken, imago, carrière. Er staan in de lijstjes vragen die me niets zeggen. Er zijn antwoorden die nooit de mijne zouden zijn. Maar zonder deze opgave had ik die grappige reis nooit gemaakt. Het leerde me dingen die ik nog niet wist.

Ask 11 new questions for those you nominate (Martin’s vragen)

Aan bovenstaande vragen heb ik plezier beleefd en daar gaat het om, maar de regel die ik mezelf oplegde: vraag voor vraag ophalen bij voorgangers en dan strak volgens de regel: 2 stappen terug, vraag 2; 3 stappen terug, vraag 3, etc., mag van mij vervallen. Heb je niets met sterrenbeelden en/of bijvoorbeeld kleding dan hoef je er ook niets over te vragen. Neem een andere vraag of stel er zelf een. Het spel kan er alleen maar boeiender door worden. Je kan bij die anderen wel inspiratie opdoen. Een volgende keer zou ik zelf wat vragen bedenken: 
1. Wat maakt je leven mooi?
2. Wat doe je met narigheid in je leven?
3. Hoe stel je je op in netelige kwesties: optimistisch, pessimistisch, kritisch, opbouwend etc?
4. Wat speelt een grotere rol in je leven familie, vrienden, de samenleving en waarom?
5. Wat is belangrijker het resultaat of de weg ernaartoe? 
6. Als je alles zou kunnen wat zou je dan het liefst doen (als kunstenaar, sporter, wetenschapper)? 
7. Heb je een favoriet gevoel? 
8. Als je een beweging zou moeten maken die vreugde verbeeld, hoe zou die er dan uitzien? 
9. Waar ben je het best in? 
10. Waar verlang je naar? 
11. Welke vragen zou je zelf stellen? 

Als je wilt kan je deze vragen overnemen voor jouw beurt in het spel, maar dat hoeft niet je mag ze ook zelf bedenken of ergens anders vandaan halen.

Beloning

Met Blew wil ik wel een kop koffie drinken bij de HEMA (als ik mijn beloning verdiend heb) en even aan de waterrand naar de zee kijken. Helaas gaat het wandelen me slechter af. Aan de prijs is verder geen beloning verbonden. Hoewel, je mag elf persoonlijke feiten bedenken en elf vragen beantwoorden. Wie het stokje van me overneemt en een beloning wil zie ik graag op een plek naar keuze, met eventueel een kort stukje fietsen. Maar zonder beloning mag uiteraard ook.

Er zijn toch vragen van Blew:

Ask 11 new questions for those you nominate (Blewbird’s vragen)
1. Wat had je vanochtend voor ontbijt?
Twee boterhammen met kaas, een met marmelade en een kop koffie.

2. Hoeveel is natuur je waard?
Zonder kunnen we niet. Dus erg veel.

3. Is werk ook je hobby? Of is je hobby je werk?
Het is altijd mijn hobby geweest. Nu ik minder energie heb vooral een methode om nog wat te verdienen. Maar ik kies wel voor wat ik nuttig vind.

4. Ben je voor een basisinkomen voor iedereen?
Ja als bestaansminimum en wat daar bovenop komt kan wat mij betreft een stuk vlakker. Ik zou zelfs willen zeggen dat ieders tijd evenveel waard is en dat je dat best terug mag zien in de inkomensverdeling.

5. Welk liedje is ten onrechte niet op de radio te horen?
Wat ik in het blog hiervoor had bijvoorbeeld: Stupid Competions van The Ex (ideaal voor vrouwendag)

6. Blewbird zit tussen de randstad en de zee. Waar zit jij tussenin?
Tussen Mediapark en de duinen.

7. Wat heb je nodig om verandering toe te laten?
Veel tijd en het idee dat het zinvol is.

8. Wat betekent je blog voor je?
Ik heb verschillende blogs. Zandkastelen is een manier om wat ik zie, denk, lees en voel niet voorbij te laten gaan, maar te benoemen.

9. Voor mij is wandelen heilzaam. Waar heb jij baat bij?
Fietsen door de natuur, voetbal kijken en lekker eten.

10. Welk dier zou je willen zijn?
Kievit. Vanwege de prachtige buitelingen, de mooie geluiden, het flexibele trekgedrag (bij mooi weer blijven, bij kou vertrekken en als het dan toch moet in een groep vertrekken die zich lokaal verzamelt).

11. ???
Die vraag lijkt me hierboven uitgebreid beantwoord.

zaterdag 9 maart 2013

Volume




Boosheid

In de werkkamer van mijn moeder hangt een houtplaksel van haar lang geleden overleden broer. Het verbeeld de Vischpoort in Harderwijk. Vandaag begin ik er samen met een vriend een fietstocht naar Amsterdam.

Later kwamen we door Spakenburg. Even spraken we over het geloof. Of het streng protestantisme gemeenschappen bindt of individuen juist dwingt zich aan de verouderde groepsafspraken te houden. Ik moest aan mijn vader en oma denken die er nogal klappen van hadden gekregen. Ik zei dít uit boosheid net te hard.

In de lucht hingen de klanken van kuifeenden, smienten, grutto's en kieviten. Precies goed.


De foto's zijn gemaakt op 7 maart in Amsterdam. Volgens mij hebben ze niks met de tekst te maken, maar ik vond het wel een mooie serie. Daarom staan ze erbij. Je kan ze aanklikken voor een grotere versie.







Op de dag dat ik fietste was het Vrouwendag. Een beter liedje voor 8 maart kon ik niet vinden. Luister maar even naar de tekst.

vrijdag 1 maart 2013

Veranderingen




Weten

De trein stopt. Waar ben ik? Ik kijk naar buiten op zoek naar het blauwe bord. Daar zitten en staan mensen die ook onderweg zijn. Ze gaan de andere kant op. Snel een snapshot (bestaat dat woord nog?). De trein rijdt weer verder.

Ruim vijf jaar geleden ben ik voorzichtig begonnen met fietsen. Het moest van de fysiotherapeut: “U moet wat meer fietsen, er moeten meer spieren op de benen.” Dat ben ik gaan doen. Fietsen gaat steeds vaker langs plekken die in die jaren veranderd zijn of waar men nog werkt om het anders te maken. Als oerconservatief neem ik dat niet voor lief.

In het Spanderswoud is flink gekapt. Een dicht bos heeft opeens een openruimte. Ik vind dat jammer, maar het is de bedoeling dat door die ruimte warmte minnende dieren als vlinders en reptielen zich beter kunnen verplaatsen van het ene naar het andere gebied. Het gaat om de zogenaamde ecologische hoofdstructuur. Dat moet je weten.

Achter de wolken schijnt de zon en onder het oppervlak van de zee zwemmen vissen en kruipt de zeester. Dat zie je niet.


Je kan de foto's aanklikken voor een grotere versie.




Even tijd? Twaalf minuten? Kijk dan naar deze prachtige animatie door Alexander Petrov naar het boek van Ernest Hemingway, The Old man and the Sea.