Lekkerder ijs ken ik niet. Het cholesterol voel je wel aan je aders plakken. Maar als je snel na de maaltijd in beweging komt heb je daar weinig last van. Het recept kreeg ik eind jaren zeventig tijdens mijn koksopleiding. De inkt is bijna weggebleekt en -gevlekt. Er is een kleine verandering; de honderd gram suiker is negentig geworden.
Parfait
Alles goed schoon. Bijna iedere bacterie wordt blij van dit gerecht en schuift graag aan.
Recept voor 4-5 personen
30-50 minuten + 8 uur
Ingrediënten:
- 2 eidooiers en 1 ei
- 2 dl slagroom
- 90 gram suiker
- Smaakstof (bijvoorbeeld eenvoudig maar lekker vanille suiker. Andere smaken kunnen ook: gepureerd vers fruit, kleine stukjes chocolade of noot kunnen ook (producten met veel water worden keihard).
Bereidingswijze:
1) De slagroom (geen suiker) kloppen tussen stijf en traag vloeibaar in.
2) In de koelkast zetten.
3) Eieren en suiker au bain marie (in een pannetje heet water) tot een stevige, gladde en luchtige massa (appareil) slaan/kloppen/mixeren.
4) Deze appareil vervolgens buiten de pan koud kloppen.
5) De slagroom en smaakstof er door spatelen (niet roeren of kloppen dan verlies je luchtigheid).
6) In voorgekoelde vorm storten.
7) Vriezen +/- 8 uur.
Je kan de parfait dan kaal opdienen of hem versieren met een sauce, vruchten, chocolade etc. Mijn traditionele kerstspecial is:
1) het ijs aankleden met een dunne laag cake (kopen of bakken),
2) hierover stijf gekopte eiwitten (met suiker mixen mixen mixen),
3) bovenin een halve eierschaal in het eiswit stoppen,
4) dit met de hobbybrander bruin branden,
5) eierdopje vullen met gedistilleerd,
6) lichten uit,
7) de drank verwarmen met brander aansteken en zachtjes schudden zodat de blauwe vlammen langs de omelet Vesuvius naar beneden zakken.
De laatste keer werd het parfait met frambozen, lichi’s en mandarijn. Simpeler maar ook lekker.
Voor de niet-suikereters wordt het een experimentele pudding. Dat recept krijgt u nog als hij geslaagd is. (Nu maar hopen dat de familie niet meeleest.)
Eet smakelijk en prettige dagen. Hoe dan ook.
Parfait
Alles goed schoon. Bijna iedere bacterie wordt blij van dit gerecht en schuift graag aan.
Recept voor 4-5 personen
30-50 minuten + 8 uur
Ingrediënten:
- 2 eidooiers en 1 ei
- 2 dl slagroom
- 90 gram suiker
- Smaakstof (bijvoorbeeld eenvoudig maar lekker vanille suiker. Andere smaken kunnen ook: gepureerd vers fruit, kleine stukjes chocolade of noot kunnen ook (producten met veel water worden keihard).
Bereidingswijze:
1) De slagroom (geen suiker) kloppen tussen stijf en traag vloeibaar in.
2) In de koelkast zetten.
3) Eieren en suiker au bain marie (in een pannetje heet water) tot een stevige, gladde en luchtige massa (appareil) slaan/kloppen/mixeren.
4) Deze appareil vervolgens buiten de pan koud kloppen.
5) De slagroom en smaakstof er door spatelen (niet roeren of kloppen dan verlies je luchtigheid).
6) In voorgekoelde vorm storten.
7) Vriezen +/- 8 uur.
Je kan de parfait dan kaal opdienen of hem versieren met een sauce, vruchten, chocolade etc. Mijn traditionele kerstspecial is:
1) het ijs aankleden met een dunne laag cake (kopen of bakken),
2) hierover stijf gekopte eiwitten (met suiker mixen mixen mixen),
3) bovenin een halve eierschaal in het eiswit stoppen,
4) dit met de hobbybrander bruin branden,
5) eierdopje vullen met gedistilleerd,
6) lichten uit,
7) de drank verwarmen met brander aansteken en zachtjes schudden zodat de blauwe vlammen langs de omelet Vesuvius naar beneden zakken.
De laatste keer werd het parfait met frambozen, lichi’s en mandarijn. Simpeler maar ook lekker.
Voor de niet-suikereters wordt het een experimentele pudding. Dat recept krijgt u nog als hij geslaagd is. (Nu maar hopen dat de familie niet meeleest.)
Eet smakelijk en prettige dagen. Hoe dan ook.
5 opmerkingen:
Klinkt behoorlijk indrukwekkend ! Met waterijs maken heb ik wel enige ervaring, dit lijkt me toch een hele toer...;o)
Oei, nee dit is te:-)
Jan maar als je af hebt dan heb je ook wat.
Antoinette je weet niet wat je mist en misschien is dat maar goed ook.
Klinkt heel erg lekker. We hebben alleen geen ruimte in de vriezer en buiten dooit het (kan je nagaan, met Kerst in Lapland!). Verder genoeg eten voor een weeshuis (en een clubje "wezen" (buitenlandse studenten met kleine beurs) komt op Kerstavond helpen dat allemaal soldaat te maken).
De allerbeste wensen voor de feestdagen en het nieuwe jaar van het Triumvieraat!
Het doet een beetje aan Russisch roomijs denken (en ik wil niet vloeken ind e Finse kerk, maar dan is het misschien ook wel Fins). Grappig je hier weer te lezen. Jij ook de beste wensen
Een reactie posten